Toelaten en waarderen van moeilijke (of onbekende) kanten

 

Eén van de basisprincipes in het paradoxale denken en coachen is: ‘beide kanten zijn gelijkwaardig’. ‘Gelijkwaardig’ wil niet zeggen dat je geen voorkeurskant mag hebben in een polariteit. Of dat je altijd naar een evenwicht moet streven tussen beide kanten. ‘Gelijkwaardig’ wil wél zeggen: erkennen dat er een positieve waarde schuilt in elk van beide polen. Je hebt bv. een duidelijke voorkeur voor ‘betrokkenheid’, maar je bent je wel bewust van de functie van ‘afstand’.

Maar dat waarderen van beide kanten gaat niet altijd vlekkeloos. Soms is een kant zodanig onbekend terrein dat je je niet veel kan voorstellen bij de ‘waarde’ of het ‘doel’ ervan. Soms ken je de kant wél, maar associeer je het vooral met negatieve ervaringen. Of zit je met vooroordelen, al dan niet gevoed door je omgeving. Denk bv. aan een heel introvert iemand die van zijn leidinggevende constant de feedback krijgt: ‘je bent asociaal’. In zo’n gevallen zal de boodschap ‘je moet de waarde in elke kant zien’ niet echt aankomen.

Daarom hechten we in het paradoxaal coachen zoveel belang aan de vaardigheid van het ‘toelaten’. Toelaten is vooral ‘mogen’ en ruimte geven aan wat zich aandient. Of dat nu een emotie, overtuiging, oordeel, of iets anders is. Pas dan kan je richting ‘waarderen’ gaan.

Hoe je precies met dat ‘toelaten’ en ‘waarderen’ aan de slag gaat, bij jezelf, of bij iemand die je begeleidt, daar gaat deze online training over!

 

Dit is wat wij je leren in deze online training

 

  • Je begrijpt het principe van ‘gelijkwaardigheid’ bij polariteiten;
  • Je leert eventuele weerstanden, schaduwkanten en belemmerende overtuigingen bloot te leggen t.o.v. een bepaalde ‘moeilijke’ kant;
  • Je krijgt handvatten in het ‘toelaten’;
  • Je leert te herkennen wanneer jij je energie vooral besteedt aan het ‘vechten tegen’ of het ‘weglopen van’;
  • Je leert de positieve kracht te ontdekken achter kanten van jezelf die negatief lijken;
  • Je maakt kennis met 2 (van onze 7) paradoxale vaardigheden, die bij dit proces van heel groot belang zijn.

 

Praktisch

 

Je kan deze online module aankopen, samen met de modules ‘Paradoxaal Coachen, introductie’ + ‘Herkennen & benoemen‘ en ‘Spelen & combineren‘ aan 590 euro excl. btw. (dit is één pakket). Je krijgt video’s aangereikt, maar ook tools en werkvormen die je kan inzetten in je eigen begeleidingen.

 

 

Veel gestelde vragen

 

Ik ben geen coach, begeleider of leidinggevende. Kan ik ook aan deze live training deelnemen?

Ja hoor! Deze live training staat open voor iedereen die zijn tegenstellingen, dilemma’s en spanningsvelden wil leren vertalen naar een werkbare polariteit.