Toelaten en waarderen van moeilijke (of onbekende) kanten

 

Eén van de basisprincipes in het paradoxale denken en coachen is: ‘beide kanten zijn gelijkwaardig’. ‘Gelijkwaardig’ wil niet zeggen dat je geen voorkeurskant mag hebben in een polariteit. Of dat je altijd naar een evenwicht moet streven tussen beide kanten. ‘Gelijkwaardig’ wil wél zeggen: erkennen dat er een positieve waarde schuilt in elk van beide polen. Je hebt bv. een duidelijke voorkeur voor ‘betrokkenheid’, maar je bent je wel bewust van de functie van ‘afstand’.

Maar dat waarderen van beide kanten gaat niet altijd vlekkeloos. Soms is een kant zodanig onbekend terrein dat je je niet veel kan voorstellen bij de ‘waarde’ of het ‘doel’ ervan. Soms ken je de kant wél, maar associeer je het vooral met negatieve ervaringen. Of zit je met vooroordelen, al dan niet gevoed door je omgeving. Denk bv. aan een heel introvert iemand die van zijn leidinggevende constant de feedback krijgt: ‘je bent asociaal’. In zo’n gevallen zal de boodschap ‘je moet de waarde in elke kant zien’ niet echt aankomen.

Daarom hechten we in het paradoxaal coachen zoveel belang aan de vaardigheid van het ‘toelaten’. Toelaten is vooral ‘mogen’ en ruimte geven aan wat zich aandient. Of dat nu een emotie, overtuiging, oordeel, of iets anders is. Pas dan kan je richting ‘waarderen’ gaan.

Hoe je precies met dat ‘toelaten’ en ‘waarderen’ aan de slag gaat, bij jezelf, of bij iemand die je begeleidt, daar gaat deze online training over!

 

Dit is wat wij je leren in deze online training

 

  • Je begrijpt het principe van ‘gelijkwaardigheid’ bij polariteiten;
  • Je leert eventuele weerstanden, schaduwkanten en belemmerende overtuigingen bloot te leggen t.o.v. een bepaalde ‘moeilijke’ kant;
  • Je krijgt handvatten in het ‘toelaten’;
  • Je leert te herkennen wanneer jij je energie vooral besteedt aan het ‘vechten tegen’ of het ‘weglopen van’;
  • Je leert de positieve kracht te ontdekken achter kanten van jezelf die negatief lijken;
  • Je maakt kennis met 2 (van onze 7) paradoxale vaardigheden, die bij dit proces van heel groot belang zijn.

 

Praktisch

 

Deze live training is helaas achter de rug. Neem contact op met Silvia als je meer info wenst over de mogelijkheden om je op te leiden in het ‘Paradoxaal Coachen’: silvia@paradoxaalcoachen.com

 

Veel gestelde vragen 

 

 

Kan ik deze training ook op zichzelf volgen?

Ja. Elk stuk kan los van elkaar gevolgd worden. Tegelijkertijd licht elke training een bepaalde stap toe uit het ‘paradoxaal coachen’, en zal je het meeste uit de trainingen halen als je zicht hebt op het hele plaatje. Maar je zal zeker meekunnen, ook al heb je niet deelgenomen aan de twee vorige 

 

Kan ik na deze live training nog verdiepen op het thema?

Zeker, we bouwen volop aan een aanbod die je de mogelijkheid zal geven je verder te bekwamen in het vertalen van spanningsvelden naar polariteiten. Wie deelneemt aan deze live training zal trouwens ruimschoots beloond worden wanneer we ons vervolgaanbod lanceren ;-).  

 

Ik ben geen coach, begeleider of leidinggevende. Kan ik ook aan deze live training deelnemen?

Ja hoor! Deze live training staat open voor iedereen die zijn tegenstellingen, dilemma’s en spanningsvelden wil leren vertalen naar een werkbare polariteit.